Wat is een moordspel?

Een moordspel is een verhaal waarin een moord is gepleegd. Bij deze moord zijn allerlei personages betrokken, waaronder ook de moordenaar. Samen ga je op zoek naar de moordenaar door de verschillende personages te ondervragen.

Het moordspel is vormgegeven als een rollenspel en schetst een globaal beeld van een personage met een tijdlijn. Hieronder kun je een voorbeeld bekijken. Let op: dit spel is niet volledig zichtbaar.

Mijn moordspellen zijn niet op enige waarheid gebaseerd en alle namen zijn fictief. Eventuele overeenkomsten met ware gebeurtenissen of personen berusten geheel op toeval.

Hoe speel je een moordspel?
Er zijn verschillende opties om een moordspel te spelen. Jullie groep kan in tweeën worden gesplitst. De ene helft krijgt een personage toebedeeld en beschikt over alle informatie. Eventueel kan het spel samen voorbereid worden voordat het verhaal wordt gespeeld. Je bent verder vrij om er van alles bij te verzinnen en met iemand samen te werken. De andere helft gaat de moord oplossen door op onderzoek uit te gaan en de personages te ondervragen. Aan deze groep wordt later ook gevraagd wie zij verdenken.

Een andere optie is dat jullie allemaal mee spelen in het spel en dat de personages onderling worden verdeeld. Je beschikt daarbij alleen over de informatie die voor jou personage bedoeld is. Als het spel start, ga je op onderzoek uit en met de andere personages in gesprek. Stel vragen aan elkaar om erachter te komen wat er is gebeurd en wie de mogelijke dader kan zijn. Je bent vrij om er van alles bij te verzinnen en het voor een ander misschien lastig te maken. Ook kun je met iemand samenwerken, maar pas op… misschien is dat wel de moordenaar. 

Spelen jullie deze laatste optie? Lees dan niet het hele document van tevoren door.

De moordenaar
Bij beide opties is het aan de moordenaar om zichzelf zo lang mogelijk verborgen te houden. Doe je dat door op de achtergrond te blijven of juist op de voorgrond te treden? Ben je scheutig met je informatie of houd je wat achter de hand?

Hoe weet je of je de moordenaar bent? Deze informatie staat bij het betreffende personage beschreven en nogmaals uitgelegd op de laatste pagina van het document. 

De voorbereidingen voor het moordspel
Alle deelnemers die in het moordspel meespelen krijgen het gedeelte van het document waarop hun personage staat beschreven. Ze krijgen informatie over waar ze waren op bepaalde tijdstippen, wat ze hebben gedaan, wie ze nog meer hebben gezien en hoe ze over anderen denken. Het is belangrijk dat ze dit uit hun hoofd leren. Tijdens het spel kunnen er ook vragen gesteld worden waarover geen informatie te vinden is in het document. Je bent vrij om hier zelf antwoorden op te bedenken om elkaar nog verdachter te maken.

Het is aan te raden om de rollen al voor het spelen naar de deelnemers toe te sturen. Ze kunnen zich dan kleden op hun rol en eventuele attributen meenemen. Het toevoegen van kleding en accessoires maken de personages sterker en overtuigender. Het is hierdoor vaak ook makkelijker om de rol te spelen.

Tijdsduur
Spreek van tevoren af wie de tijd in de gaten houdt. Je kunt daarbij zelf bepalen hoelang het moordspel duurt. De ervaring is dat de meeste moordspellen tussen de 30 en 45 minuten duren. Merk je dat het enthousiasme minder wordt, dan kun je altijd eerder afronden.

Aan het einde komt iedereen bij elkaar. Heb je dan genoeg informatie verzamelt om de moordenaar aan te kunnen wijzen? Heeft de moordenaar zichzelf misschien al verraden? Of hebben anderen zich verdacht gemaakt en is de moordenaar onder de radar gebleven? Bespreek wie door de groep het meest verdacht wordt en kom erachter of dat ook daadwerkelijk de moordenaar is.

Veel plezier!!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat deze zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.

Sluiten