Wat is een moordspel?

Een moordspel is een verhaal waarin een moord is gepleegd. Bij deze moord zijn allerlei personages betrokken, waaronder ook de moordenaar. Samen ga je op zoek naar de moordenaar door de verschillende personages te ondervragen. Hieronder kun je een voorbeeld bekijken. Let op: dit spel is niet volledig zichtbaar.


Mijn moordspellen zijn niet op enige waarheid gebaseerd en alle namen zijn fictief. Eventuele overeenkomsten met ware gebeurtenissen of personen berusten geheel op toeval.

Hoe speel je een moordspel?
Er zijn verschillende opties om een moordspel te spelen. Jullie groep kan in tweeën worden gesplitst. De ene helft krijgt een personage toebedeeld en beschikt over alle informatie. Eventueel kan het spel samen voorbereid worden voordat het verhaal wordt gespeeld. Je bent verder vrij om er van alles bij te verzinnen en met iemand samen te werken. De andere helft gaat de moord oplossen door op onderzoek uit te gaan en de personages te ondervragen. Aan deze groep wordt later ook gevraagd wie zij verdenken.

Een andere optie is dat jullie allemaal mee spelen in het spel en dat de personages onderling worden verdeeld. Je beschikt daarbij alleen over de informatie die voor jou personage bedoeld is. Als het spel start, ga je op onderzoek uit en met de andere personages in gesprek. Stel vragen aan elkaar om erachter te komen wat er is gebeurd en wie de mogelijke dader kan zijn. Je bent vrij om er van alles bij te verzinnen en het voor een ander misschien lastig te maken. Ook kun je met iemand samenwerken, maar dat kan natuurlijk ook de moordenaar zijn.

Bij beide opties is het aan de moordenaar om zichzelf zo lang mogelijk verborgen te houden. Doe je dat door op de achtergrond te blijven of juist op de voorgrond te treden? Ben je scheutig met je informatie of houd je wat achter de hand?

De voorbereidingen voor het moordspel
Alle deelnemers die in het moordspel meespelen krijgen het gedeelte van het document met daarop alleen hun eigen personage beschreven. Ze krijgen informatie over waar ze waren op bepaalde tijdstippen, wat ze hebben gedaan, wie ze nog meer hebben gezien en hoe ze over anderen denken. Het is belangrijk dat ze dit uit hun hoofd leren. Tijdens het spel kunnen er ook vragen gesteld worden waarover geen informatie te vinden is in het document. De personages zijn dan vrij om hier antwoorden op te bedenken om elkaar nog verdachter te maken.

Het is aan te raden om de rollen al voor het spelen naar de deelnemers toe te sturen. Ze kunnen zich dan kleden op hun rol en eventuele attributen meenemen. Het toevoegen van kleding en accessoires maken de personages sterker en overtuigender. Het is hierdoor vaak ook makkelijker om de rol te spelen.

De start van het moordspel
Na de voorbereidingen verspreiden de personages zich over het speelveld en wordt er gestart met het stellen van vragen. 

Het einde van het moordspel
Het is aan de organisator om het spel te beëindigen en iedereen te verzamelen.
Als je het spel met twee groepen speelt, kun je de personages bij elkaar plaatsen en aan de onderzoekers (de andere groep) vragen wie zij verdenken. Mogelijk kunnen ze ook bij het personage staan die ze verdenken. Zo krijgt iedereen een goed beeld van wie zich het verdachtst heeft gedragen. De moordenaar maakt zich bekend en het aantal mensen dat achter hem staat laat zien of hij of zij het spel goed heeft gespeeld.

Speel je het spel samen, dan kan iedereen uitleggen wie en waarom ze degene  verdenken. Daarna kan de moordenaar zich bekend maken.